Chiar daca nu putem rezuma tot ce înseamnă această cale de promovare online intr-o expresie atât de simplă voi incerca totuși sa fac un scurt articol la fel de simplu și ușor de înteles, în care să cuprind :

  • Ce este Google Ads
  • Cum funcționează Google Ads
  • La ce ne folosește Google Ads în cadrul strategiei de promovare online
  • Ce costuri implică și pentru ce plătim publicitatea prin Google Ads
  • Cum putem face promovare unui site prin intermediul Google Ads
  • Ce rezultate putem obtine prin folosirea de campanii publicitate online Google Ads
  • Cum urmărim rezultatele obținute în urma reclamei plătite Google Ads
  • Cum putem crește vânzările și rezultatele reclamelor Google Ads
  • Cum vom reduce cheltuielile cu reclamele Google Ads optimizând livrarea reclamelor plătite.


Ce este Google Ads? 

Scurt istoric

Platforma de publicitate online Google Ads, redenumită așa în 24 iulie 2018 , a fost denumită anterior Google Adwords, avand ca data primei lansări 23.08.2000 și fiind prima platformă online de publicitate plătita de succes.

Chiar dacă a fost lansată acum 20 ani, platforma de publicitate plătita Google Adwords a devenit populară în 2005-2006 odată cu lansarea versiunii ce putea fi administrată direct de utilizator și nu de echipa Google Adwords precum în anii anteriori.

Odată cu această schimbare radicală numărul de utilizatori activi al Google Adwords a crescut exponențial ajungând ca în nici 10 ani de la lansarea încasările Google Adwords să ajungă de la 0,07 Biliarde Dolari în 2000 la 28,24 Biliarde Dolari în 2010.

Creșterea interesului asupra acestui serviciu, a utilității ca apoi a necesității și într-un final al dependenței piețelor online si nu numai să mențină încasările Google pe aceeași pantă ascendentă, astfel în următorul deceniu să genereze venituri de 134,81 Biliarde Dolari în 2019.


Ce este mai exact Google Ads?

Google Ads acum, este si va rămâne după părerea mea pentru totdeauna singura metodă sigură 100% de a genera trafic targhetat, de a genera rezultate în termen foarte scurt, scurt, mediu și lung.

Ca orice furnizor de reclamă plătita (pay per click) Google Ads se bazează pe istoricul cookie-urilor utilizatorilor și astfel folosind datele acumulate din sute poate mii de marcatori individuali definește acțiunile si interacțiunile utilizatorilor online având astfel posibilitatea de a oferi targhetare exactă atât dupa căutările utilizatorilor cât și în funcție de interesul acestora de a finaliza o acțiune.

Fiind singura metodă de promovare online bazată in proportie de minim 85% pe căutarile utilizatorilor aceasta metoda de promovare plătită devine implicit și singura platformă pay per click bazată direct pe Search engine marketing (SEM).

Ce înseamnă asta? O explicație simplă poate fi: “când un utilizator caută un produs sau un serviciu din cadrul unui domeniu, de exemplu “restaurant libanez” acesta va primi rezultatele căutării sale, atât cele organice cât și cele sponsorizate prin intermediu Google Ads”.


Cum funcționează reclamele Google Ads

Google Ads funcționează pe principiul pay per click respectiv în limba maternă plătești pentru click-ul pe reclama ta și este format din 4 categorii de campanii de promovare a unui website după cum urmează:

Google Ads (fost Adwords) tipuri de campanii

  1. Campanii pentru rețeaua de Căutare
  2. Campanii pentru rețeaua de Display
  3. Campanii Video
  4. Campanii Shopping
  5. Campaniii Gmail
 

1. Campanii de căutare  :

Campaniile de căutare sunt acele campanii care pun la dispoziție utilizatorului posibilitatea de a poziționa website-ul propriu în topul rezultatelor de căutare deasupra rezultatelor organice, pentru anumite cuvinte cheie sau termeni de căutare.

Campanii Google Ads Cautare

2. Campanii pentru rețeaua de Display:

Campaniile pentru rețeaua de Display sunt acele campanii afișate sub formă de bannere vizuale în întreaga rețea de website-uri partenere Google, rețea ce conține peste 2 milioane de website-uri la nivel global și despre care

se estimează că acoperă peste 90% din ultizatorii de internet.

Campanii Google Ads Display
  

3. Campanii Video :

Campaniile Video sunte acele campanii de publicitate prin intermediul videoclipurilor disponibilă în mare parte pe Youtube și cu opțiune de lărgire afișare pe întreaga rețea Google Display.




4. Campanii pentru Cumpărături Google:

Nou lansată în România, îndelung așteptată în ultimii 3 ani de cand se anunțase lansarea, este campania dedicată 100% produselor, a vânzării acestora în rețeaua Google, prin intermediul căutărilor utilizatorilor, exact ca în cazul campaniilor din Rețeaua de Căutare, cât și prin extinderea acoperirii în Rețeaua de Display.

Campanie Google Shopping Ads

5. Campanii Gmail: 

La fel ca și campaniile de Display campaniile Gmail se aplică pe aceleași setări de configurare însă sunt expuse către publicul larg doar prin intermediul Gmail. Anunțurile sponsorizate Google din campania Gmail vor apărea întotdeauna în partea de sus a clientului de email Google și vor fi afișate sub formă de anunț text. 

 




La ce ne folosește publicitatea Google Ads în cadrul strategiei de promovare online:

Google Ads are înca de la înființare principalul scop de a oferi poziționare în rezultatele căutărilor pe Google, deasupra rezultatelor organice, sub formă de anunț sponsorizat, atfel contra cost poți afișa un scurt mesaj de îndemn al utilizatorului către website-ul tău.

Astfel raportându-ne la activitatea Google Adwords din ultimii 19 ani putem evidenția clar că avem de aface cu alt tip de publicitate, mult mai complex și mai orientat către utilizator și căutările acestuia decât mult mai popularul Facebook Ads și mai nou Instagram Ads unde avem un comportament de reclamă bazat doar pe mase de public, denumite audiente și bazate pe interese și/sau comportamente ale utilizatorilor.

Comparând cele 2 mari platforme disponibile, respectiv Google Ads și Facebook ads putem remarca încă de la început că acestea 2 sunt diferite complet, una dintre ele bazându-se in mare parte pe căutările utilizaotorilor si oferind acestora ca răspuns imediat reclama potrivită, iar cea de-a doua fiind bazată pe interesele utilizatorilor în cadrul rețelei proprii cât și în afara ei (prin rețele partenere) și astfel afisând reclama potrivită celui mai ”potrivit” utilizator să finalizeze acțiunea licitată de advertiser.

Chiar dacă sunt expuse sub formă de comparație trebuie să ținem cont că foarte des, în peste 80% din cazuri, Google Ads și Facebook Ads funcționeaza foarte bine împreună.

Ce costuri implică și pentru ce plătim publicitatea prin Google Ads
Costurile variază în funcție de nișa în care activezi, de concurență și licitarea competitorilor și nu în ultimul rând de calitatea anunțurilor și a scorului de calitate obținut pentru cuvintele cheie folosite.

Costul per click poate diferi și în funcție de obiectivul campaniei, de tipul de potrivire al cuvintelor cheie și implicit de calitatea traficului obținut, poate diferi de asemenea și în funcție de tipul de campanie (căutare, display, youtube sau shopping).

Variațiile de cost încep de la 0,04 Lei/Click și ajung în anumite cazuri și nișe supralicitate la 30-80 Lei/click.

Ce rezultate putem obtine prin folosirea de campanii publicitate online Google Ads
În funcție de tipul de business pe care îl administrezi, de tipul de obiectiv pentru care utilizezi publicitatea plătită poți imbunătăți atât la nivel general prezența în zona online, poți genera mai mult trafic targhetat, mai multe conversii și mai multe vânzări.

Indiferent că ai nevoie de trafic de cunoaștere (awareness) sau activezi într-o nisă definitivată și ai nevoie de trafic pe anumite expresii sau termeni de căutare (cuvinte cheie) poți atinge acele obiective folosind corect canalul de comunicare bazat pe necesitățile proiectului tău.

Adesea Google Ads este interpretat ca fiind acel canal de comunicare în marketing care răspunde cel mai bine căutărilor, si făcand abstracție de la celelalte tipuri de campanii  pe care le putem folosi, sunt de acord că în România în mod special se optează de cele mai multe ori doar pentru campanii de căutare.

Chiar daca nu este o practică greșită, pentru a obține cele mai bune rezultate recomand îmbinarea pe cât posibil a tuturor canalelor de comunicare disponibile pentru a putea uniformiza prezenta atât în mediul online la nivel general, cât și în mintea utilizatorului, la nivel direcțional direct proporțional cu necesitatea si targhet-ul sau obiectivul afacerii sau a proiectului ce face subiectul promovării.

Așadar vă pot spune cu certitudine că rezultatele obținute accesând corect canalele de comunicare pot depăși cu mult nivelul de asteptări atât pe termen scurt cât și pe termen lung, și tocmai de aceea am folosit 2 exemple pe elocvente pe site-ul meu atât cu rezultate pe termen scurt (30-60 zile) cât și rezultate pe termen lung (12 luni).

Cum urmărim rezultatele obținute în urma reclamei plătite Google Ads

Rezultatele fie ca ne referim la achizitii, lead-uri, sau orice alt obiectiv setăm campaniilor si/sau strategiei de marketing pentru care utilizăm acest canal de comunicare se urmăresc prin intermediul platformei Google Ads (în situațiile în care sunt configurate aici) sau în Google Analytics, o platformă extrem de completă dar și complexă cu care putem urmări tot ce se întâmplă cu traficul generat atât de campaniile de publicitate plătită câ și orice altă sursă de trafic precum cel organic sau cel direct. Aceste obiective se pot seta în Google Analytics si se pot importa și utiliza în Google Ads și/sau se pot crea altele noi sau dedicate direct din platforma Google Ads. Indiferent dacă urmăriti cu Google Analytics sau direct din Google Ads obiectivele de conversie sunt necesare pentru o bună optimizare a algoritmilor Google atât pentru a  putea urmări rezultatele cât și pentru a putea ajuta algoritmii să determine parametrii utili ai traficului atins.

Cum putem crește vânzările și rezultatele reclamelor Google Ads

Fiind un canal de comunicare principal și având atât de multe variante de a genera trafic nou reclamele Google Ads pot crește vânzările sau numărul de obiective atinse prin extrapolare și identificare de surse noi de trafic relevant, prin identificare de termeni de căutare noi și care generează conversii și prin identificarea și utilizarea a noi segmente de public care răspund favorabil obiectivelor setate.


Cum vom reduce cheltuielile cu reclamele Google Ads optimizând livrarea reclamelor plătite

Optimizarea campaniilor, a cuvintelor cheie, atât cele de obiectiv cât și cele negative, a anunțurilor și nu numai va aduce de la sine și costuri mai mici datorita filozofiei Google, aceea de a oferi utilizatorilor rezultate și răspunsuri la căutări cât mai relevante, astel rezumând in doar câteva cuvinte, dacă Google recomensează prin costuri mai mici și o livrare mai bună a reclamelor acei promotori care generează reclame relevante de ce nu am face reclame cât mai relevante?

Chiar daca pare simplu din exprimarea mea, și chiar dacă nu este asa simplu pe cât am rezumat vă garantez că aplicând anumite tehnici și folosind câteva strategii dar având întotdeauna ca prim obiectiv să oferim utilizatorului doar ce caută, când caută ve-ti descoperi o altă dimensiune a acestui canal de comunicare.